30 augusti 2022
18:30

Skultuna IS

Referat: IK Oden - Skultuna IS

Ödesmatch när vi mötte serieledaren Skultuna på ett lite höstkyligt Brandthovda IP. Vinst var ett måste för att hänga på i toppstriden - förlust skulle i praktiken innebär att vi var för långt efter för att kunna hota.
Vi presenterade två nyförvärv dagen innan transferfönstret stänger: Karwan Saeed Foad från IFK Västerås och Almir Zeqiri med förflutet i flera div 2-klubbar men nu comeback efter ett längre uppehåll.

Vi fick ett utmärkt läge att ta ledningen efter dryga 5 minuter när Eddie klackade bollen till Hampus som kom helt fri med målvakten och försökte placera den innanför vänstra stolpen, men målvakten läste detta och räddade enkelt.
Istället tog Skultuna ledningen med 0-1 när vi tappade bollen på egen planhalva och de satte ett inlägg över vår backlinje till nr 17 som inte gjorde något misstag utan satte bollen i vänstra hörnet utan chans för Linus.
Vi byggde upp chanser för att kvittera men det ville sig inte i avsluten. Så Skultuna utnyttjade vår oförmåga genom att sätta 0-2, ett riktigt klass mål då nr 20 sköt på volley utanför straffområdet och bollen störtdök precis under ribban, helt otagbart!
Nu var goda råd dyra och vi var tvungna att göra några byten för att få in ny energi på planen. Därför klev Ali och Rasmus P in efter ca 35 minuter.
Det gav resultat nästan omgående när Rasmus spelade fram Eddie som satte 1-2 med ett skott som möjligen touchade en försvarare och ställde målvakten när den gick stolpe in!
Vi hade även någon kvitteringschans innan pausvilan och det kändes som om vi var på gång!

1:a halvlek
2' Djupledsboll av Skultuna leder till friläge som Linus räddar tack vare att han går långt ut och skär av skottvinkeln!
5' Hampus slår en fin djupledsboll till Karwan som sätter vidare till Eddie som stoppklackar bollen till Hampus som därmed driver emellan mittbackarna och kommer helt fri med målvakten, tyvärr är avslutet ganska svagt och målvakten räddar utan större problem
9' Bollvinst av Almir som ser att målvakten är långt ute och han chansar med ett skott från 45 meter som passerar målvakten men går utanför stolpen
12' 0-1 Skultuna, nr 17
20' Gult kort på nr 9 i Skultuna för stämpling
22' Erik lägger en bra hörna som Eddie nickar mot krysset men målvakten gör en fantastisk räddning till ny hörna
23' Denna hörna av Erik blir också farlig när Oscar O spelar tillbaka till Erik som slår ett inlägg mot bortre stolpen där Armin sånär lyckas styra in den men tyvärr går bollen utanför stolpen
27' Gult kort på Jonte B för farlig tackling
30' Rasmus P går förbi sin ytterback och spelar till Eddie som skjuter men återigen en bra räddning av målvakten
32' 0-2 Skultuna nr 20 på ett volleyskott
34' Jättefarligt när Skultuna slår en crossboll från höger in i straffområdet till spelare som har kanonläge men Ranny offrar sig och gör en kanonbrytning i sista momangen!
35' Gult kort på Ali för stämpling
38' 1-2 Oden genom Eddie (assist Rasmus P)
40' Erik lägger en ny hörna som Oscar O skarvar till Oskar P som skjuter utanför

I andra halvlek fick vi en smakstart och vände matchen till 3-2 ledning på bara 6 minuter.
Först Rasmus P som bombar in 2-2 med vänstern framspelad av Erik.
Sedan räddar Oskar P bollen på mållinjen när Skultuna så när kvitterar. Han slår sedan en djupledsboll till Eddie som skottfintar målvakten och går förbi honom och sätter 3-2, härligt!
Vi hade därefter en oerhörd energi och kunde gjort 2-3 baljor till men fick nöja oss med 4-2 som till slut dömdes till ett självmål när det såg ut som om Eddie fullbordade ett hat trick genom att styra in Oscars nickskarv vid bortre stolpen.
Skultuna lyfte upp allt vad de hade men försvaret stod pall. Det var först på tilläggstid efter att Bertilsson blivit skadad som det uppstod lite oreda i markeringen vid främre stolpen på deras hörna som slogs hårt och lågt. Nr 16 var först på bollen och styrde in 4-3 från nära håll, detta i 1:a tilläggsminuten.
Men domaren hade lagt till hela 5 minuter och det blev väldigt spännande när Skultuna matade in långa inkast och vi ideligen lyckades rensa bort bollen.
Till sist gick slutsignalen och vi svarade för en oerhört stark vändning i säsongens kanske viktigaste match hittills!

2:a halvlek
49' 2-2 Oden genom Rasmus P (assist Erik)
51' Oskar P räddar på mållinjen!
52' 3-2 Oden genom Eddie (assist Oskar P)
57' Erik lägger ett frisparksinlägg som Oskar P når högst på men nicken går över ribban
61' Ny fin djupledsboll av Oskar P till Eddie som kommer fri med målvakten men denna gång skjuter mitt på honom, en lobb hade varit bättre
67' Bra skott av Skultuna som Linus räddar till hörna
69' Hörna från Erik som Jonte B nickar och målvakten räddar
71' Frisparksinlägg av Oskar P som Eddie nickar och återigen gör målvakten en kanonräddning
72' 4-2 självmål (assist Oscar O). Jag noterade målet på Eddie för jag tyckte att han styrde in bollen vid bortre stolpen efter att Oscar nickskarvade Eriks hörna. Men vi får gå på domarrapporten.
78' Lurigt skott av Skultuna som Linus lämnar retur på, bollen går rätt ut till fri motståndare men både Linus och Oscar O slänger sig och lyckas få bort bollen. Skultuna vill ha straff men domaren friar vilket var korrekt.
82' Gult kort på nr 17 i Skultuna för stämpling
83' Karwan nickskarvar bollen till Erik som kan passa Radvogin vid bortre men skjuter från svår vinkel så målvakten kan täcka ut bollen till hörna
86' Återigen en bra hörna av Erik mot främre stolpen som Oscar O nickskarvar och bollen går tätt över ribban!
90+1' 4-3 Skultuna genom nr 16 efter hörna
90+5' Slutsignalen går

En skön vinst där vi har många som gör topprestationer. Linus i målet med flera viktiga räddningar. Trebackslinjen var stabil och Oskar P är ett succélån från Gäddeholm med både defensiva och offensiva toppkvalitéer.
Karwan mycket stabil i andra halvlek på centrala mittfältet.
Eddie en ny toppinsats och två, nästan tre mål.
Men matchens lirare anser jag ska vara Rasmus Pontelius som kom in efter ca en halvtimme och skapade mycket framåt från sin wingbacksposition, vilket bl a gav ett mål och en assist!
Sju matcher kvar och vi är fortsatt med och jagar bakifrån, bara att köra på nu under fem intensiva veckor när serien ska avgöras!